Den norske supporterklubbens historie

Brentford FC Supporters Club of Norway ble “stiftet” 10.januar 2002, da undertegnede etter flere år med sommel til slutt tok steget og kontaktet både klubben i England og Supporterunionen for Britisk Fotball i Norge, og kunngjorde supporterklubbens oppstart.

Men først litt om bakgrunnen for denne begivenheten…

Min barndom på 1980 – og 1990- tallet var preget av et lag i Nord-London med liljehvite drakter, som min far har støttet siden 60-tallet. Jeg “arvet” denne lidenskapen for engelsk fotball generelt og Spurs spesielt. En av heltene fra den gangen var Steve Perryman. Midtbanespilleren fra Vest-London avsluttet sin 20 år lange karriere på Griffin Park som spillende manager i 1990. Og via Steve Perryman ble jeg altså som tenåring oppmerksom på den lille London-klubben, som etterhvert skulle oppta mye av min fritid.

I 1995-96 sesongen eskalerte min interesse for Brentford. Om jeg skal prøve å forklare hvorfor tror jeg vi først må en liten tur opp til Rochdale… I min ungdom som fremadstormende midtstopper var jeg så heldig å få muligheten til et treningsopphold i Rochdale. Denne lille klubben utenfor Manchester hadde allerede på denne tiden en supporterklubb i Norge og det var lederen for denne supporterklubben, Jarle Gunstad fra Skien, som tok meg og en lagkamerat med på et ukeslangt treningsopphold. Denne opplevelsen, som ga meg innsyn i en liten engelsk klubb, med all sin vennlighet og sjarme, resulterte på en eller annen måte i økende interesse, og gryende kjærlighet, for The Bees

Sommeren 1995 satt jeg meg ned på gutterommet med skrivemaskinen, tegneblyanter, saks og lim – og startet på et slags utkast av et medlemsblad.

Dessverre ble jeg aldri helt fornøyd med “produktet”, men i løpet av denne sesongen skrev jeg brev med klubben og fikk tilsendt avisutklipp og hyggelige brev fra klubbsekretær, Joyce Neate, som holdt meg oppdatert på det som skjedde i klubben. Denne sesongen kjøpte jeg min første Brentford-drakt og startet å abonnere på kampprogrammet.

Brevene fra Joyce fortsatte å komme sammen med avisutklipp (og ikke minst også julekort fra beste Joyce og hennes mann, Bill!!) og jeg holdt meg også oppdatert gjennom kampprogrammene.

I denne perioden fulgte noen år med studier, hvor supporterklubb ikke nådde opp på agendaen, men i sesongen 2001-02 skulle jeg endelig få fart på planene om en norsk supporterklubb for Brentford FC! Med internett på plass var informasjon plutselig mye lettere tilgjengelig og publiseringsverktøy på pc’en gjorde jobben med et medlemsblad langt enklere.

Jeg sendte e-post (og brev for sikkerhets skyld!) til klubben og fikk svar fra manager og eier, Ron Noades samt fra Peter Gilham, som på den tiden hadde jobben som kommunikasjonssjef i klubben. Peter, også kjent som Mr.Brentford, ble de kommende årene en viktig kontaktperson for meg i klubben, en fantastisk mann som alltid velvillig har stilt opp og hjulpet oss, spesielt i forbindelse med turer over til balløya.

Nå som det formelle var på plass med klubben i England var neste steg å få på plass det formelle også her hjemme. Det var bare et problem… Brønnøysundregisteret! Det var nemlig slik at da jeg skulle registrere supporterklubben fikk jeg svar tilbake om at et “stiftelsesdokument” måtte ha flere signaturer og de undret seg også over behovet for å starte en klubb når det kun var for én person!!? Så jeg måtte ut å finne medlemmer…

Heldigvis var ikke Supporterunionen for Britisk Fotball (SBF) like vanskelige og gjennom en samarbeidsavtale fikk jeg satt inn en gratis annonse i Tippebladet Tips.  
Medlemsregisteret besto i starten hovedsakelig av venner og familie… Men det tok ikke så lang tid før annonsen i Tips, og SBF sin oversikt over supporterklubber, ga resultater. Supporterklubben var oppe og gikk, og i februar 2002 ble første nummer av medlemsbladet, The Bees Buzz, gitt ut med et opplag på 50 eksemplarer.

Medlemsbladet, i A5 format, var på 20 sider, hvor fokus i det første bladet var på klubbens historie, spillerstall og manager Steve Coppell.

Det var også spillerprofil, kampfakta og “Around the hive” – som skulle bli faste innslag i bladet de kommende årene.

“Redaksjonen” besto kun av undertegnede og det gikk med noen timer for å sette sammen bladet. De første sju utgivelsene var i farger og antall sider steg fra 20 i nr.1 til 36 i nr.17, som det høyeste.

Gjennom årene som medlemsbladet ble gitt ut hadde jeg noen få skribenter som hadde sin faste spalte. Brian Leth i Danmark tok tidlig kontakt og ble medlem, og fra og med medlemsblad nr.2 var “Brian’s innspill” en fast spalte fra The Danish Bee. 

I tillegg skrev Keith Macinnes, Graham (WarrenBee) i spalten “Meningers Mot” og Dave Lane fra Beesotted skrev artikkel under overskriften “Dave har ordet”.

Fellestur til London skulle etterhvert bli årets høydepunkt, og dette årlige arrangementet oppsto allerede fra stiftelsesåret. Våren 2002 var alt planlagt for tur til London og Griffin Park. Familiære årsaker gjorde at denne turen måtte avlyses rett før avreise, til stor skuffelse.

Men året etter, på våren 2003, ble første “fellestur” arrangert, undertegnede og to kompiser dro på vårt første besøk til Griffin Park. Trofé og vodka til sesongens beste spiller, keeper Paul Smith, ble delt ut og den hyggelige keeperen ble intervjuet av en svett supporterklubb-leder.

Etter hvert ble også “reisebrev” et fast innslag i medlemsbladet, hvor både nevnte Brian, samt en viss Bjørn H. Andreassen og Hans Skutle, ble faste bidragsytere.

Opp gjennom årene ble det gjort gjentatte forsøk på å utvide “redaksjonen”, men dessverre var det ingen som lot seg friste av dette.

Etter nr.22, som ble gitt ut i februar 2009, tok motivasjonen til å skrive slutt. Uten flere enn undertegnede i redaksjonen ble det for mye jobb, og økonomisk var produksjonen av medlemsbladet heller ikke gunstig. Kostnader i forbindelse med trykking av medlemsbladet var større enn inntektene fra medlemskontingenten…

Her kan også nevnes at vi i løpet av disse årene også har hatt et par websider for supporterklubben, men som ikke ble overveldende suksess og dermed etterhvert lagt ned.

Fra og med 2009 gikk vi dermed over til å bruke Facebook som kommunikasjonskanal, samt nyhetsbrev pr. e-post til betalende medlemmer (først i regi av undertegnede og senere Knut Sveen).

Det årlige høydepunktet, eller Vårens Vakreste Eventyr, som vi liker å kalle det, var (og er!!!) selvfølgelig fellesturen til Griffin Park i forbindelse med sesongens siste hjemmekamp.På disse turene står besøk på treningsfeltet, felles middag og ikke minst oppladning før kamp og feiring/sørging etter kamp på The Griffin, sentralt på programmet. Vi har hatt noen  fantastiske turer fra og med den spede begynnelse i 2003 og frem til 2019, hvor det deretter ble en ufrivillig pause i reisene til vårt kjære Brentford.

I forbindelse med fellesturene har vi også delt ut pris til “sesongens beste spiller”, kåret etter avstemning blant medlemmene.

Vi har også deltatt på Supportercupen i regi av SBF både i 2007 og 2008. Et supert arrangement, men hvor vi dessverre ikke hentet hjem “bøtta”. Vi var faktisk ikke i nærheten en gang, men gøy var det!

Etter opprykket til Premier League har vi naturlig nok sett en økende interesse for Brentford i Norge. Medlemstallene opp gjennom årene viser følgende statistikk:

2002 – 17
2003 – 23
2004 – 27
2005 – 29
2006 – 34
2007 – 46
2008 – 35
2009 – 36
2010 – 26
2011 – 28
2012 – 36
2013 – 41
2014 – 45
2015 – 45
2016 – 41
2017 – 39
2018 – 45
2019 – 51
2020 – 63
2021 – 73 

Etter opprykket til Premier League våren 2021 var det røster som talte for å heve supporterklubben opp et nivå også. Det ble trommet sammen til idémyldring på Teams, hvor engasjementet var stort. Bjørn, Knut og undertegnede ønsket, og trengte, hjelp med driften av supporterklubben dersom ambisjonsnivået skulle heves, og vi stilte også våre roller til disposisjon dersom andre var villige til å overta roret. Responsen på at det sittende “styret” skulle fratre var noe laber og etter noen runder endte det med at vi alle tre ble med videre, men i tillegg fikk vi inn Joachim Veiby som webmaster og Rune D. Franck som mediekontakt. Disse to har bidratt til at vi nå både har en egen hjemmeside (www.brentford.no) og at vi denne høsten har vært omtalt og synlige i flere medier. Det er rett og slett veldig hyggelig å ha fått inn disse flotte karene i “styret”. 

Og, ikke minst, fikk vi i 2021 omsider registrert supporterklubben i Brønnøysundregisteret!
Vi håper også at det er flere medlemmer som ønsker å bidra og engasjere seg, enten det er i form av et verv/rolle eller være aktiv i facebookgruppa.
Veien videre blir spennende! Vi sikter mot flere sosiale sammenkomster og turer til London.

Up the Bees!

Skien, desember 2021

Robin Hesmyr
Leder